I tvivl om hvad du skal købe?

Her er 6 bud på et godt begynderklaver

I tvivl om hvad du skal købe? Her er 6 bud på et godt begynderklaver

Vi har spurgt klaverunderviser hos MICPH Anders Grishauge til råds om, hvordan du finder et godt begynderklaver til en rimelig pris.

Klaveret er et af de mest populære instrumenter og et godt sted at starte, hvis du vil igang med at spille musik. Vi har bedt klaverunderviser hos MICPH Anders Grishauge om at komme med et par råd til, hvad du skal være opmærksom på, når du skal købe dit første (el)klaver. Derudover deler han også sine bud på en række gode og prisvenlige modeller, du kan kigge efter i musikforretningen eller på brugtmarkedet.

Er du motiveret til at prøve klaveret af, men i tvivl om det er noget for dig, er Anders Grishauges opfordring dog, at du starter med at finde nogen tilgængelige tangenter med klaverlyd, så du hurtigt kan komme i gang. 

»Hvis man har motivation for at spille, handler det bare om at få fat i en eller anden form for tangenter med klaverlyd og komme i gang. Lad være med at stille en masse forhindringer for dig selv, som at du fx skal have et klaver til flere tusinde kroner for at spille.«

I stedet kan du forsøge dig på DBA, hvor det er muligt at finde et udmærket keyboard til under 1000 kroner, forklarer Anders Grishauge: 

»Lad vær med at gå efter et eller andet, der er 20 år gammelt og undgå mini-tangenter. Hvis man så finder ud af, at det ikke er noget for en, kan man højst sandsynligt sælge det igen for nogenlunde samme pris, som man købte det for.«

Hvis du derimod har ambitionen og budgettet til at bruge lidt flere penge, foreslår Anders Grishauge, at du køber et klaver med vægtede tangenter. Altså tangenter, der opfører sig som på et rigtigt klaver. Hvis du køber på internettet, er det en god ide at være opmærksom på, om man skal tilkøbe relevant tilbehør som stativ, klaverbænk og pedaler. 

»I starten kan du sagtens nøjes med en sustain-pedal, men sørg for at købe en af samme mærke som dit klaver, hvis den ikke følger med. De kan godt bruges på tværs af mærkerne, men nogle gange virker de omvendt.« 

Vær for en sikkerheds skyld også opmærksom på, om der er mulighed for at koble høretelefoner til klaveret, hvis du for eksempel bor i lejlighed. Og så skal du som minimum have fat i et klaver med 61 tangenter, hvis det skal bruges på længere sigt. 

»Ideelt set har man 88 tangenter, men hvis det fylder for meget til at have stående fremme, kan du nøjes med 73 eller 61 tangenter. Der er bare noget fedt ved at have sit klaver stående fremme, så det hele tiden er tilgængeligt, hvilket også er vigtigt for ens motivation for at spille.«

Han foreslår derfor, at du kigger efter følgende modeller, hvis du er på udkig efter »et rigtig fint el-klaver med vægtede tangenter, du kan bruge mange år frem.«

Alle modellerne ligger til omkring 3000 kroner fra ny, har indbyggede højtalere og kan hedde noget med B, K,eller S, alt efter farven. Tangenterne på Roland kan godt føles lidt tungere end på Yamaha, hvilket ifølge Anders Grishauge er en smagssag.

El-klaver med 88 tangenter:

  • Roland FP-10
  • Casio CDP-S110
  • Korg B2
  • Yamaha P-145

 

Mindre modeller:

  • Roland GO:PIANO (61 tangenter. Ikke vægtede tangenter, men okay at spille på)
  • Yamaha P-121 (73 tangenter. Vægtede tangenter)

 

LÆS OGSÅ: Klaverets historie og dets betydning



Få tips, tricks og videoerdirekte i din indbakke

0
    Din Kurv
      Anvend kupon