Brug kvintcirklen til at komponere dine egne melodier

Brug kvintcirklen til at komponere dine egne melodier

Kvintcirklen giver et godt visuelt overblik over, hvilke akkorder, der hører under en toneart. I denne artikel kan du blive klogere på, hvordan du bruger kvintcirklen til at skabe dine egne kompositioner. Også selvom du ikke spiller et instrument.

Kvintcirklen er et oplagt værktøj til dig der gerne vil lave din egen musik, men som måske ikke har den største viden om akkorder og intervaller. Ved at se på kvintcirklen kan du nemlig finde ud af, hvilke akkorder, der passer sammen – også selvom du ikke spiller et instrument eller har svært ved at høre, om en akkordsammensætning lyder godt sammen.

Kvintcirklen kan bruges som et visuelt overblik over alle dur- og moltonarter/akkorder. Ydercirklen viser durtonarterne, mens moltonarterne står i indercirklerne.

For at finde ud af hvilke akkorder der passer sammen i en akkordsammensætning kan du lave en såkaldt funktionsanalyse, hvor du får et overblik over de enkelte funktioner i en tonart. Det lyder mere kompliceret end det er, så bare hæng på.

De enkelte funktioner går under betegnelserne:

  • Tonika
  • Subdominant (et skridt mod uret)
  • Dominant (et skridt med uret)
  • Tonika-, subdominant- og dominantparrallel

Hvis vi tager udgangspunkt i nedenstående billede, så står C-dur som tonika, og er dermed også tonearten for din sang eller akkordsammensætning. Rykker du et skridt til venstre finder du Subdominanten, altså F-dur, mens dominanten befinder sig et skridt til højre for tonika. I dette tilfælde G-dur. Tonika-, subdominant, og dominantparallellerne finder du blandt mol-akkorderne på indersiden af cirklen overfor den enkelte funktion. I dette eksempel er tonikaparallellen A-mol, dominantparallellen er E-mol osv.

Kvintcirkel

Kilde: Musikipedia.dk

Forestil dig nu at kvintcirklen kan drejes rundt som et lykkehjul, så A-dur nu står i toppen af skiven. Så har E-dur nu dominant, mens D-dur har overtaget funktionen som subdominant.

For at gøre det hele lidt nemmere har Musikipedia lavet en interaktiv kvintcirkel, så du kan og høre, hvilke akkorder der passer til hver toneart. Du kan læse mere om kvintcirklen som teroretisk værktøj på Musikipedias hjemmeside.

Rigtig god fornøjelse.

LÆS OGSÅ: Vil du skrive dine egne sange?



Få tips, tricks og videoerdirekte i din indbakke

0
    Din Kurv
      Anvend kupon