Mathilde Falch: ”Jeg føler mig aldrig alene, når jeg har min guitar”

Mathilde Falch: ”Jeg føler mig aldrig alene, når jeg har min guitar”

Sangerinden Mathilde Falch har lært, at man aldrig bliver ensom, så længe man kan spille et instrument. Guitaren følger hende overalt, og med den forsøger hun at skrive noget musik, der rører det inderste i os.

Af Søren Engelbrecht

Mathilde Falch fik som barn at vide af sin mormor, at det var godt, hun øvede sig på et instrument, for så ville hun aldrig blive ensom. Dengang havde hun lidt svært ved at forstå det, men i dag giver det god mening for den 32-årige sangerinde.

”Jeg føler mig aldrig alene, når jeg har min guitar. Og i mit voksenliv har jeg faktisk udviklet en følelse af, at jeg svigter den, hvis jeg ikke øver mig hver dag – lidt ligesom hvis man glemmer at gå tur med sin hund.”

Som barn gik Mathilde Falch til klaver og tværfløjte, og det var først i en alder af 18 år, at hun greb til guitaren. Men den viste sig også hurtigt at kunne noget helt særligt, når hun skrev musik.

”Jeg kan bedre forestille mig alt det rytmiske, når jeg spiller guitar, og få mere dynamik ud af den end mit på mit klaver. Jeg kan spille helt svagt og sagte, men det kan også være voldsomt, og jeg kan føle, at der nærmest er et band omkring mig.”

I et barndomshjem fuld af musik havde Mathilde Falch alle muligheder for at få hjælp til at spille guitar. Men måske særligt derfor ville hun klare det selv. Sådan tænker hun i hvert fald tilbage på det i dag.

“Jeg var sådan et ungt menneske, som helst ikke ville have hjælp af andre – slet ikke min far. Så i stedet var det noget med at sidde selv og prøve akkorder af, og da Youtube kom, begyndte jeg at bruge det.”

I dag er Mathilde Falch ikke i tvivl om, at hun kan få meget ud af hjælp fra andre. Og de seneste fem år har hun været tilknyttet Music Institute of Copenhagen, hvor Steffen Smith en gang om måneden øver skalaer og temaer med hende.

“Selvom jeg er professionel musiker, så var jeg vant til kun at spille akkorder, og det var enormt sårbart for mig at blive konfronteret med det, jeg ikke kan finde ud af. For jeg ville gerne kunne spille temaer og guitarsoloer. Og der er Steffen virkelig god til at få mig til føle mig tryg.”

”Som voksen har jeg fået rigtig meget lyst til, at nogen skal lære mig noget. Jeg tror, det er noget med at være bevidst om, at der er nogle ting, jeg kan, og en masse jeg ikke kan, men gerne vil blive bedre til.”

”Jeg har kæmpe respekt for folk, der øver sig, og jeg ville ønske, jeg havde øvet mig hver dag i mit liv, for så var jeg blevet meget bedre til at spille guitar i dag.”

Mathilde Falch bliver sjældent rørt til tårer, men når det sker, er det tit og ofte på grund af musik. Det var tydeligt for alle, der fulgte med i seneste sæson af Toppen af Poppen på TV2. For med så meget musik og andres fortolkninger af ens egne sange var der rig mulighed for at lade tårerne trille.

”Jeg elsker at se folk optræde, hvor man kan mærke, at der er noget på spil for dem. Og det var der virkelig i Toppen af Poppen, for man står foran få mennesker og krænger noget dybt ud, som jeg ved kræver sindssygt meget mod. Som kræver, at man tør være sårbar og stærk og vild. Det er rørende for mig.”

Mathilde Falch føler, at kombinationen af ord, toner og lyde kan nå dybt ind og røre noget, vi måske ikke engang vidste eksisterede i os selv. Og det er ikke bare en konsekvens af musik, det er et af målene med musik. I hvert fald når hun selv skriver.

“Jeg tror, at musik på en eller anden måde kan åbne op til noget af vores inderste, som ellers er svært at få adgang til. Jeg vil gerne få folk til at reflektere over deres eget liv og give plads til alt det, der er af smerte, glæde, kærlighed og alt muligt ind imellem.”

Har du også lyst til at blive bedre til at spille guitar – eller lære det helt fra bunden – så tilmeld dig en gratis prøvetime hos en af vores undervisere lige her.Få tips, tricks og videoerdirekte i din indbakke

0
    Din Kurv
      Anvend kupon