»I mit barndomshjem lyttede man ikke til den musik, der blev spillet i radioen«

Marc Chain

»I mit barndomshjem lyttede man ikke til den musik, der blev spillet i radioen«

Serie: En gnist tændes og udvikler sig til at blive en passion. I denne artikelserie kan du blive klogere på, hvordan underviserne hos MICPH fandt deres vej ind i musikken. Denne gang har vi spurgt guitarunderviser Marc Chain, der har en helt særlig kærlighed til soulmusikken.

Af Hedvig Høgh-Olesen  

Marc Chain voksede op til lyden af alt fra 90’er indierock til bluesmusik fra 60’erne over forældrenes musikanlæg.  

»I mit barndomshjem lyttede man ikke særlig meget til den musik, der blev spillet i radioen. Vi lyttede til mine forældres egen musiksamling, som introducerede mig til meget af den musik, jeg selv endte med at lytte til.« 

Der var både bas og guitar i hjemmet, og som 13-årig kastede Marc Chain sig selv over guitarspillet. 

»Jeg så hvordan andre i skolen spillede instrumenter og mødtes for at spille sammen. Jeg tror særligt det var det, der gav mig lysten til selv at begynde at spille,« fortæller Marc Chain. 

Han lærte at spille de første akkorder af sin far, som lærte ham numre af Beck og The White Stripes. Musik, Marc Chain selv lyttede til og fandt inspiration fra.

»Der gik et par år, før jeg begyndte at gå til en rigtig guitarunderviser. Det betød også, at jeg ikke lærte mange af de typiske numre; ”Smells Like Teen Spirit” eller ”Hey Jude” og så videre, som mange ofte lærer, når de begynder til guitar. I stedet lærte jeg at spille de sange, jeg selv var optaget af, hvilket også gjorde guitarspillet meget sjovere,« fortæller han.

Den første guitarsolo og en helt særlig koncert

Der skulle ikke gå lang tid før, Marc Chain spillede sin første guitarsolo til en teaterkoncert på sin folkeskole.

»Jeg sagde til min lærer: Jeg tror godt, jeg kan finde ud af at spille en solo i det her nummer. Så prøvede jeg, og min lærer syntes, det var super fedt, og lod det blive en del af nummeret,” fortæller Marc Chain:

”Jeg har nok været lidt nervøs, men jeg kan huske, at jeg følte mig helt høj over at få lov til at optræde med min egen idé. Der fandt jeg ud af, at jeg virkelig elskede at spille live foran andre,« fortæller Marc Chain.

I samme periode var den amerikanske musiker og singer-songwriter Beck hans helt store idol. Forældrene havde alle lp’erne i reolen, og som teenager var Marc Chain på en mission om at komme til at opleve sin helt live. 

»Han var den første artist jeg virkelig dyrkede, og jeg sad konstant inde på hans hjemmeside for at holde mig opdateret på hans tour-plan.«

Missionen lykkedes under en tur til New York, hvor Beck tilfældigvis spillede samtidig med, at Marc Chain var på ferie med sin familie.

»Det var en super fed koncert! For det første fordi Beck ofte fremfører sine sange i mange forskellige live-udgaver. Selvom han spiller nogle sange, han havde skrevet for 10-20 år siden, holder han det frisk og sørger for, at musikken følger med, hvor han selv er musikalsk.«

Kærlighed til soulmusikken

Udover at undervise hos MICPH er Marc Chain i dag selv udøvende musiker og beskæftiger sig med en pærevælling af forskellige genrer inden for blues, soul, jazz, pop og rock. Dog er det særligt soulmusikken Marc Chain har kastet sin kærlighed på. 

»Det er egentlig en meget simpel form for musik. Hvor jazz er langt mere teoretisk krævende, handler soul derimod først og fremmest om at spille et godt groove og få det til at svinge sammen som band. Og så synes jeg bare at gammel 60’er soul og blues lyder fantastisk!«

Til spørgsmålet om, hvad der har medvirket til, at Marc Chain aldrig har mistet motivationen til at spille musik, lyder svaret, at det jo kun bliver »sjovere« i takt med at man øver sig og udvikler sig som musiker.

»Og så elsker jeg at spille live, så det har også handlet meget om at arbejde sig hen mod det,« siger han.

Som underviser er Marc Chain derfor også særlig opmærksom på at finde ud af, hvad for noget musik, der motiverer hans elever til at fortsætte med at spille. 

»Det er ikke nødvendigvis alle, der har en musiksmag, når de starter til musikundervisning. Som underviser prøver jeg at lægge mærke til, hvordan mine elever reagerer på forskellige typer af musik for at finde ud af, hvad der rykker hos dem, og hvad de finder spændende.«

LÆS OGSÅ: Guide: 5 råd til dig der skal købe din første guitarFå tips, tricks og videoerdirekte i din indbakke

0
    Din Kurv
      Anvend kupon