Hvad er et midi-keyboard og hvorfor vælge et?

Hvad er et midi-keyboard og hvorfor vælge et?

Du har måske undret dig over, hvad et midi-keyboard er, og hvorfor det kan være vigtigere at have end et normalt keyboard eller klaver? Læs med her, hvor vi guider dig.

Hvad?

Betegnelsen ”midi-keyboard” er over de seneste år blevet lidt misforstået. I realiteten snakker folk om det, som også bare kan betegnes som et USB-keyboard. Kort forklaret er det altså et keyboard, som du kan tilslutte din computer, og så kontrollere gennem USB eller MIDI forbindelse. Det er vigtigt at understrege, at et USB/MIDI keyboard oftest ikke indeholder nogle indbyggede lyde og er altså afhængig af et lydprogram på din computer for at afspille lyd.

Hvorfor?

Men hvorfor ikke bare købe et normalt keyboard eller klaver og så optage det med en mikrofon? Fordelen ved et instrument, som du kan forbinde direkte til din computer er, at du kan kontrollere en masse forskellige ting i dit lydprogram (også kaldet DAW). Du kan altså afspille uanede forskellige lyde på dit midi-keyboard, da det reelt set blot afspiller andre lyde, som du har liggende i plugins i dit lydprogram.

Derudover kan dit midi-keyboard kontrollere mere end blot tangenter eller toner i lydprogrammet. De fleste nyere midi-keyboards har også disse såkaldte ”drumpads”, som fungerer lidt ligesom elektroniske trommer; altså små pads, man kan trykke på, og så afspiller det noget i lydprogrammet. Mange midi-keyboards har også såkaldte ”faders”, hvor du kan forbinde dem til dit program og derefter justere forskellige ting i dine plugins eller lyde samtidig med, at du spiller på tangenterne.

Oftest kan det være lidt mere interessant at have noget, som i realiteten er et klaver, men hvor du selv kan vælge de lyde, der bliver afspillet. Dette kan du også på de dyrere normale elektroniske keyboards, men hvis du har et, der er forbundet din computer, så løber du aldrig tør for nye lyde.

Et midi-keyboard er en super god og billig investering, som enhver nystartet- eller avanceret musiker kan have gavn af; også selvom man ikke kan spille i forvejen. Mange lærer endda at spille klaver gennem det at have et midi-keyboard ved hånden, når de begynder at producere musik.

Hvilket?

Når du køber sit første midi-keyboard, er det en god idé at overveje størrelsen og hvor mange tangenter, du vil have. Oftest har du ikke brug for det vilde antal i starten, da du alligevel ikke kommer til at bruge så mange tangenter. Mange vil dog opleve, at de hurtigt bliver bedre, og sommetider kan det være en god idé at investere i et lidt større midi-keyboard, end du først ville antage, da du udvikler dig hurtigt.

Et midi-keyboard, som kan anbefales til både nybegyndere og avancerede, er klart et AKAI MPK Mini MK3. Dette har kun 25-tangenter, men samtidig også 8 veludviklede drumpads, som kan bruges til en række forskellige ting. Til en pris på omkring 600DKK er det svært for noget andet produkt at slå dets værdi med prisen.

Vi ønsker dig en god rejse med din musik.Få tips, tricks og videoerdirekte i din indbakke

0
    Din Kurv
      Anvend kupon