Vælg de helt rigtige højtalere til dit hjemmestudie

Vælg de helt rigtige højtalere til dit hjemmestudie

Er der stor forskel mellem studiehøjtalere og hovedtelefoner? Og hvorfor er højtalere vigtige?
Følg med i vores guide til at vælge de bedste højtalere til dit behov.

Forskellen på højtalere og hovedtelefoner

Studiehøjtalere er en anden form for højtalere, der har til formål at afspille lyden så korrekt, fladt og ”kedeligt” som muligt. Studiehøjtalere har altså til formål at give os det bedste indblik i, hvordan vores musik i virkeligheden lyder. De sædvanlige Hi-FI-systemer har indbygget en masse funktioner, der gør, at lyden lyder så god som overhovedet muligt. Det kunne for eksempel være en mere rungende bas, en skarpere diskant eller en mere markeret mellemtone. Umiddelbart lyder det jo perfekt, men når vi skal have produceret lyd, så vil vi gerne have, at vores lyd først og fremmest lyder godt på systemer, der har til formål at vise den mest korrekte lyd.

Hovedtelefoner som i et godt sæt studie-hovedtelefoner kan være en god substituerende støtte til vores studiehøjtalere. De giver en anden følelse af lyd og kan desuden være ekstremt brugbare i mere bærbare situationer, eller hvis du får lyst til at lave musik klokken 02 om natten og bor i lejlighed.

Du forstår måske nu, hvorfor en kombination af begge er vigtigt. Generelt set er studiehøjtalere en mere korrekt form for reference, du får, når du opfatter lyd. Dog giver hovedtelefoner altså også et godt indblik i, hvordan opfattelsen af lyd ændrer sig, og hovedtelefoner kan også være mere praktiske, når det kommer til situationer, hvor man er nødt til at være stille.

Anbefalede højtalere til dig

Yamaha HS5, HS7 eller HS8 er et sæt højtalere fra et brand, der er verdenskendt for kvalitet. Disse højtalere fås både med 5”, 6,5” og 8” basenheder, hvilket giver masser af muligheder til de forskellige behov. Vi har valgt at anbefale deres 6,5” enhed, da den egner sig bedst til størstedelen af folks rum og værelser, når vi taler om dimensioner. Højtalerne er meget rene og sande i deres lyd og repræsenterer et godt lydbillede af din musik. Du kan altså ikke gå galt i byen med den enhed – heller ikke når det gælder prislejet.

KRK Rokit RP5, RP6 eller RP7 er også et sæt højtalere, man ser i en stor del af YouTube videoerne omkring hjemmestudier. Disse højtalere fås også i samme størrelse som ovennævnte, men har den ulempe (og fordel), at de farver lyden lidt mere. Det betyder, at det reelle lydbillede er mere i stil af Hi-Fi end ren og sand lyd. De er altså bygget sådan, at bassen er lidt overdrevet, og lyden lyder næsten for godt. Dette er en ulempe, da vi med studiehøjtalere gerne vil have den mest korrekte lyd.

Genelec 8030, 8040 eller 8050 er produceret i Finland og kan findes i de fleste premium-studier verden over. De er en del dyrere end de andre, men også meget anerkendte for deres specielle og korrekte lyd. Man skal altså investere lidt mere i disse studiehøjtalere, men til gengæld er man også sikker på, at det altid lyder godt fra Genelec. Rent prismæssigt anbefales det dog at starte med et sæt højtalere fra for eksempel Yamaha i stedet, da de ligger til under halvdelen af prisen og leverer mindst lige så godt.

Størrelsen og hvorfor

Som du kan læse dig frem til, anbefaler vi altid højtalere, der som minimum har en basenhed på 5”. Grunden til dette er, at det giver et godt indblik i, hvordan de lavere frekvenser i dine sange lyder. Hvis du køber højtalere med små 3” basenheder, kan du ikke høre, hvordan de helt lave frekvensdele af din sang lyder, og dermed gør det det svært for dig at korrigere. Derimod kan en 8” basenhed hurtigt blive alt for stor til de fleste værelser og hjemmestudier, da der simpelthen produceres for meget bas. De anbefales ofte til lidt større rum. Derfor er en cirka 6,5” basenhed perfekt til de fleste situationer, og man vil opleve en god balance af lyd.

Vi ønsker dig en god rejse med din musik.Få tips, tricks og videoerdirekte i din indbakke

0
    Din Kurv
      Anvend kupon