5 gode vaner til at blive bedre til at spille musik

5 gode vaner til at blive bedre til at spille musik

Det kan være svært at tage sig sammen til at gribe guitaren, sætte sig ved klaveret eller finde sangteksterne frem. Selvom man går til musikundervisning eller blot er vild med at udtrykke sig gennem musik, så er det ofte bare nemmere at lave alt muligt andet.

Det kan gode vaner heldigvis hjælpe på. Her er fem gode vaner til hverdagen, som ikke nødvendigvis handler direkte om musik, men alligevel kan gøre, at du får brugt mere tid med dit instrument – og mere kvalificeret tid.

Nr. 1: Undgå stress

Stress er desværre en folkesygdom. Lange arbejdsdage og for mange bolde i luften tærer på kroppen, både mentalt og fysisk. Det forstyrrer søvnrytmen og svækker immunforsvaret.

Derfor er det vigtigt at finde små pusterum i hverdagen, hvor du ikke tænker på arbejdet – og ikke erstatter det med at glo på en anden skærm end arbejdscomputeren.

Naturen er god, for der er ikke nogen skærm, når du løber en tur. Men det er der heller ikke, når du sidder på klaverbænken eller øver fingerspil på guitaren.

Hvis dit favoritinstrument er stemmen, så får du samtidig trænet åndedrættet, når du øver dig, hvilket er godt imod stresssymptomer.

Nr. 2: Del tingene op

Om det er store projekter på hjemmefronten eller en ny sang, så kan det virke uoverskueligt. I hvert fald hvis man udelukkende fokuserer på det store billede. Hvis man kun tænker på, hvor langt der er hen til endemålet.

Så del det op i stedet for. Lav en tjekliste, del nodehæftet op i bidder. Det giver mange løbende små sejre, som giver energi til at gå videre til næste skridt.

Nr. 3: Glem tiden

Nogle vaner er ikke for alle. Ja, for nogen virker det modsatte råd ligefrem bedre. Og hvis det fungerer, er der ingen grund til at begynde på noget andet.

I dette tilfælde handler det om, hvorvidt man gør noget – for eksempel øver sig på sit instrument – i et afgrænset tidsrum. Det kunne være én time med guitaren hver dag. Men det kan virke uoverskueligt for nogen.

Derfor kan det virke bedre at vende den om og sige: i dag skal jeg bare lære den her nye barréakkord. Så må det tage så lang tid, det nu gør. Læg uret væk, fokusér 100 procent på opgaven og glem tiden.

Det kan også give små ekstra sejre, hvis du bagefter oplever, at du gjorde det på den halve tid af, hvad du forestillede dig. Og så gør det ikke noget, at du brugte en halv time mindre på det den dag end normalt, for du lærte det, du skulle.

Nr. 4: Prioritér din søvn

Den her er meget universel. Men netop derfor gælder den også, når det handler om at spille musik.

Hvis vi sover for lidt, har vi ikke ret meget overskud i løbet af dagen. Særligt hvis man skal i skole eller på arbejdet, er der ikke meget tilbage, når man kommer hjem igen. Og selv hvis musik er dit frirum, så kræver det overskud at øve sig. Og så ender man i stedet med at slænge sig i sofaen.

Så prioritér så vidt muligt at få 7-9 timers søvn hver nat. Det hænger også sammen med første råd, for god søvn styrker immunforsvaret og forebygger stress.

Nr. 5: Husk at ha’ det sjovt

Er det virkelig en god vane at have det sjovt? Skønt, hvis det er. Men vaner er jo noget, vi kan tilvænne os, så hvorfor ikke tilvænne sig at have sjovt med det, man laver. Også de dage, hvor du kontant rammer de forkerte tangenter eller misser fraseringerne.

Mind dig selv om, hvad der oprindeligt fik dig til at vælge lige netop dit instrument, og vend tilbage til det. Var det en særlig kunstner? Var det en bestemt sang, du blev introduceret for og siden lyttede til på repeat? Eller var det, da du ved at tilfælde fik en guitar stukket under armen til musikundervisning i folkeskolen?

Om du forsøger at leve af musikken eller blot har det som en hobby i hverdagen, kan det nogle gange virke trivielt at gå i gang. Så husk at ha’ det sjovt, når du laver det, du elsker så meget.



Få tips, tricks og videoerdirekte i din indbakke

0
    Din Kurv
      Anvend kupon