3 dumme begynderfejl

Sådan undgår du de 3 dummeste begynderfejl som musiker

Den første gang, du starter med at øve dig på dit klaver eller din nye guitar, kan du næsten ikke være i dig selv af begejstring. Du holder ingen energi tilbage, og du har lyst til at lære tusinde sange på samme tid. Men du skal passe på med at være for overivrig. Det er nemlig der, du begår de fejl, der er nemmest at undgå

Når kærligheden først har ramt dig, og du er sikker på, at du har fundet den rette, kan du slet ikke holde dig væk. Og du vil have alting med det samme.

Og nu, hvor din skinnende flotte guitar eller dit fede klaver står hjemme hos dig selv, har du det sikkert også sådan. Du kan slet ikke holde dig fra det.

I din øvning er du måske begyndt at ramme de første akkorder, og måske kan du endda en enkelt sang eller to. Men det er også nu, du skal stoppe op og tænke dig godt om endnu en gang, inden du tonser videre.

 

Dine muskler skal nemlig lære alting fra bunden. At sætte fingrene rigtigt, at finde strengene, at mærke akkorderne.

Det er nemlig, når du lige er begyndt at spille musik, at du begår de allermest almindelige begynderfejl. Og dem kan du nemt undgå, hvis du læser med her.

Nummer 1: Du bliver utålmodig

Du vil sikkert gerne være Jimi Hendrix eller Eric Clapton fra første sekund, du sætter dig ved tangenterne eller slår på strengene.

Men det er ikke et realistisk mål, den første gang du spiller musik. Og du bliver det i hvert fald aldrig, hvis du haster igennem de første mange numre, uden du egentligt lærer nogen af dem ordentligt. Så kommer du til at sjuske, og din teknik bliver fyldt med fejl. Og det er noget værre rod.

Men det er faktisk let nok at undgå. Du skal bare huske at sige til dig selv, at det er okay at køre i et lidt langsommere tempo. I stedet for at spille alle sange for fulde gardiner og så bare rykke videre halvvejs igennem dem, skal du tage dem langsomt en lille bid af gangen.

Dine muskler skal nemlig lære alting fra bunden. At sætte fingrene rigtigt, at finde strengene, at mærke akkorderne. Det lærer du bedst, når du til at starte med spiller langsomt og så øger tempoet, indtil du kan sangene ordentligt.

At spille langsomt er faktisk den hurtigste måde at lære at spille en sang rigtigt på.

Nummer 2: Du øver dig ikke ofte nok

Du når måske at se en halv video eller et par stykker på YouTube, før du er i gang med at blive verdens bedste musiker.

Så øver du dig i nogle dage flere timer om dagen på at fange en rytme eller en akkord, før du giver op, fordi det bare ikke går hurtigt nok. Og så kan der gå flere uger, før du samler din guitar op igen.

Det er en rigtig dårlig måde at øve dig på. Så bliver din proces ustruktureret, og på trods af de mange timer, du har lagt nogle dage, udvikler du dig ikke hele tiden.

Det er meget bedre måske bare at sidde en enkelt time hver dag og øve dig. Eller en halv. Eller et kvarter. Så længe du gør det kontinuerligt.

Det giver struktur i din øvning. Selvfølgelig må du gerne spille mere end en time, hvis du er inspireret, eller du slet ikke kan lade være med det. Ingen problemer. Men du skal have en fast base af øvning, som du også går igennem på de dage, hvor det måske ikke er så fedt at spille.

Du kan også variere din base af træning ved at øve forskellige teknikker, rytmer, akkorder eller lignende. Det vigtige er bare, at du øver dig kontinuerligt. Så kan du sagtens øve dig to timer på en vild solo udover det hver anden uge.

Nummer 3: Du øver dig i at spille forkert

Det dummeste er nok, hvis du egentligt gør de to første ting rigtigt – altså øver dig kontinuerligt og roligt – men begår den fejl, at du lærer forkerte teknikker.

Så bliver du udelukkende en ekspert i at spille forkert. Det kan du så til gengæld lære så godt, at du aldrig helt fanger, hvordan du spiller korrekt.

Det, du øver, bliver nemlig lagret i din hjernes muskelhukommelse, og det gør det ekstremt svært at lære at omlære dine fejl. Det er ligesom, hvis du fra barnsben har lært at sparke forkert til en fodbold. Så bliver du nok aldrig den nye Ronaldinho.

Når man er nybegynder kan det dog godt være utroligt komplekst selv at regne ud, om man spiller forkert eller ej. Der kan det hjælpe, hvis du sætter dig ned og spiller med en god ven, der er super skarp og kan hjælpe dig med at justere undervejs.

Du kan også blive ved med at justere, imens du ser videoer, der forklarer den rette teknik på YouTube. Eller du kan gå til musikundervisning og få vejledning på den måde. Alting er rigtigt.

Det vigtigste er, at du gør det, som hjælper dig med at lære bedst, når du vil spille musik. Der er jo mange forskellige måder at lære på.

Hvis du bare husker de her tre ting, er du rigtigt godt på vej til at blive en habil musiker.

 Få tips, tricks og videoerdirekte i din indbakke