Sådan skaber du den perfekte popsang

Sådan skaber du den perfekte popsang

Du tænker sikkert, at du selv styrer det, når du forelsker dig i en sang og ser den stige til vejrs på toppen af verdens hitlister. Men der findes et hemmeligt trick, som musikere og pladechefer bruger, så de kan få os hooked på et nyt hit.

Af Emil Foget

Pladeselskaberne bruger millioner af kroner på at promovere deres kunstnere. Artister bliver skabt og modelleret til at sælge, og enorme hold af sangskrivere ansættes for at skabe den perfekte popsang.

Men nøglen til at nå det øverste trin på hitlisten er meget mere simpel end som så.

Det fandt bands som The Beatles og The Beach Boys ud af for mange år siden. Og nu har amerikanske neuroforskere faktisk undersøgt det og skabt et videnskabeligt grundlag, som afslører hemmeligheden bag den perfekte popsang.

Forskerne har undersøgt 545 af de mest sælgende popsange fordelt over tre årtier fra 1958 til 1991. Hemmeligheden: en pludselig ændring af akkorder.

Sådan overrasker musikken dig
En pludselig og overraskende ændring af akkordprogression sender dopamin styrtende rundt i hjernen på samme måde som mad og sex gør det. Det er også det, der oftest giver os gåsehud.

To eksempler på sådan en ændring er de første 10 sekunder af Beach Boys “Wouldn’t It Be Nice” og det sidste omkvæde i Beatles “Penny Lane”.

En af forskerne bag projektet er Norberto Grzywacz, der er professor i neurovidenskab ved Georgetown University i Washington. Han har udtalt sig til The Daily Mail om forskningen.

“Vi evaluerede rollen af et kompositionselement – den harmoniske overraskelse. Overraskelse er vigtigt, fordi det er ny information. Noget som belønningscenteret i hjernen ser som værdifuldt, hvilket leder til et positivt følelsesmæssigt svar,” siger professoren.

Holdet af forskere målte, hvor meget akkorderne skilte sig ud fra, hvad der var forventet – som den populære vestlige akkordprogression fra C-dur til G- og F-dur

“De mest populære sange havde ofte sjældne akkorder – altså meget harmonisk overraskelse. De havde også ofte omkvæd med relativt lav harmonisk overraskelse forud for sektioner med mange sjældne akkorder,” siger professor Grzywacz.

Med andre ord ser det altså ud til, at hjernen kun vil overraskes op til et hvis punkt.

“Vores overordnede mål er at bruge denne viden til at skabe en generel teori om, hvordan hjernen oplever skønheden i kunst,” siger han.

Hvilke sange har overrasket dig gennem dit liv?

Kom ned på MICPH få en prøvetime og lær de sjældne og overraskende akkorder fra landets bedste musikundervisere.Få tips, tricks og videoerdirekte i din indbakke