Musik kan ændre smagen af din mad

Musik kan ændre smagen af din mad

Arctic Monkeys, Taylor Swift eller Justin Bieber - hvilken kunstner passer bedst til hvilken mad? Vi har undersøgt høresansens indvirkning på, hvordan vi oplever mad.

Du har helt sikkert siddet på en restaurant, hvor der i baggrunden kørte et stykke musik. Måske lagde du ikke mærke til, hvilket nummer, det var, eller hvilke instrumenter, de spillede på.

Men med al sandsynlighed har restauranten brugt rigtig lang tid på at vælge det perfekte lydtæppe.

Musik komplimenterer nemlig mad og kan ændre på, hvordan maden smager.

“Vores sanser er forbundet på nogle overraskende måder,” siger Charles Spence til The Guardian. Spence er professor for eksperimental psykologi ved University of Oxford og en af de ledende forskere i,hvordan vores sanser hænger sammen og stimuleres.

Videnskaben har over de sidste år bevist, at vi associerer høje lyde med sødme og laver lyde med surhed.

“Ingen er helt sikre på, hvorfor det sker,” siger Charles Spence.

Vores hjerner smager maden
Fænomenet kaldes populært for digital krydderi.

Psykologer har fundet frem til, at klassisk musik kan få vin til at smage dyrere, og langsommere musik kan få smagssensationerne til at vare længere.

“Vi smager med vores sanser og ikke vores mund. Vores tunge smager ikke maden, det er faktisk vores hjerne, der gør munden klar til en smagsoplevelse,” siger Charles Spence.

Verden over eksperimenterer kokke med at snyde eller forhøje vores sanser. Den legendariske restaurant The Fat Duck, der har tre michellin-stjerner, kørte for eksempel på et tidspunkt med retten “Sounds of the Sea”. Det var mad fra havet serveret med en iPod, der spillede lyden af bølger.

Andre steder fjerne kokkene synssansen ved at invitere gæsterne på middag i et mørklagt lokale, så de kun må gøre brugaf deres resterende sanser.

Ifølge Charles Spences forskning kan disse kunstnere forhøje din smagsoplevelse.

Indie-rock bands som Arctic Monkeys komplimenterer krydderierne i karry.

Pop musik som Ed Sheerans hit “Sing” eller Taylor Swifts “Blank Space” er perfekt til kinesisk.

Operastjernen Nessun Dorma og klassisk musik som Vivaldi kan få italiensk mad til at smage af endnu mere.

Jazz, Sinatra og Nina Simone var bedst til sushi og thaimad.

Hip-hop havde enten ingen effekt eller en negativ effekt på folks nydelse af mad.

Og til sidst – desværre for Justin Bieber-fans – så havde den canadiske stjernes megahit “Baby” en skadelig virkning på folks nydelse af den mad, de fik serveret i Charles Spences forskning.

Så måske skal du fremover til at højne din spaghetti-kødsovs med lidt klassisk eller opera. God appetit.Få tips, tricks og videoerdirekte i din indbakke

0
    Din Kurv
      Anvend kupon