Ideerne væltede ud, da Bryan Rice hørte om visionen bag Musik i Livet

Ideerne væltede ud, da Bryan Rice hørte om visionen bag Musik i Livet

Bryan Rice er ny ambassadør for Musik i Livet, Music Institute of Copenhagens gratis musikundervisning til udsatte børn og unge. Her kan du læse, hvorfor han har valgt at engagere sig i projektet, og hvordan han ser det udvikle sig.

Af Søren Engelbrecht

Bryan Rice, hvad er det ved Musik i Livet, der fangede din interesse?

“Først og fremmest handler det for Rasmus’ (stifter af Music Institute, red.) vedkommende om at prøve at give lidt igen rent musikalsk. Han kommer fra nogle kår, hvor det ikke var oplagt at spille på et dyrt instrument og få betalt undervisning. Der blev han hjulpet til i sidste ende at nå dertil, hvor han er i dag. Når jeg hører den historie, gør det også indtryk på mig, for jeg har ikke på den måde haft det svært i min barndom med sådan nogle ting.”

Hvad tænker du, at du kan bidrage med som ambassadør for Musik i Livet?

“Det falder godt i tråd med det branchepolitiske arbejde, jeg i forvejen laver. Jeg er valgt ind i bestyrelserne i Dansk Artist Forbund og i Spil Dansk, hvor vi arbejder på udbredelsen af danskproduceret musik. Og så sidder jeg i Københavns Kommunes musikudvalg, hvor vi fordeler alle de kommunale midler til musik og kan være med til at støtte op om arbejde som det, de gerne vil på Music Institute.”

“Jeg synes, det er rigtig spændende at bygge ovenpå med et ambassadørskab. Jeg har et stort netværk efter 17 år i branchen, og særligt nu med de her forskellige poster så ser og lytter folk ofte til det, jeg mener. Derfor tror jeg, at jeg kan være med til at udbrede kendskabet til det her sted, hvor man kan få lov til at lære at spille musik, selvom det ikke lige ligger i kortene.”

Er det det, der er centralt i din rolle? At udbrede kendskabet?

“Ja, blandt andet. Lige nu fungerer jeg også som en slags sparringspartner. Da de fremlagde deres ideer og visioner for Musik i Livet, begyndte min hjerne at spinde 100 gange i sekundet, og det kastede en masse ideer af sig. Jeg er selv en del af LGBTQ+-miljøet og ved, at der i det miljø også er rigtig mange unge mennesker, som har det svært og udtrykker sig ved hjælp af kunst og musik. Og der kunne man måske også finde nogle personer, som ville have godt af sådan et forløb.”

Foto: Philippe Motet Jessen

“Nu kommer der en masse flygtninge fra Ukraine til Danmark, og jeg forestiller mig, at mange af dem udtrykker sig gennem musik i sådan en krise. Vi har selv lige været igennem en pandemi, hvor man så, at danskerne tyede til musikken, da det så sværest ud. Så jeg kan forestille mig, at man som ukrainer lige nu bruger sin musik og folklore rigtig meget.

“Tænk, hvis de kunne få lov til at komme herop og udtrykke den. Og at man på Music Institute kunne tage imod nogle af de ukrainske børn, som måske har behov for at videreudvikle deres talent, imens de er her, men simpelthen ikke har økonomisk råderum til det.”

Om man er fra en minoritetsbaggrund eller en familie med få økonomiske midler, hvad er det så, det kan give at spille musik?

“Jeg ved med hele min krop, at det kan gøre en forskel for folk. Siden jeg var barn, har jeg udtrykt mig gennem musik. Hvis jeg skulle sidde for mig selv, var det foran mine forældres pladespiller, hvor jeg satte albums på og kiggede i dem og lærte teksterne. Hele musikkens univers har været mit, og man kan se og mærke på mig i dag, hvad det har givet. Samtidig viser alle undersøgelser, at musik er løsningen, hvis man har det svært. Lige fra spædbørn til gamle mennesker med demens.”

Hvor meget handler det om at blive god til noget, hvor man kan drømme om at leve af det som dig, og så blot det at spille musik?

“Det er klart, hvis man går på en skole, så handler det om at dygtiggøre sig – ikke nødvendigvis professionalisere sig, for så skal man tage det videre. Men man bliver givet muligheden for at tage det videre. Hvis du har gået på en musikskole i nogle år og lært grundfærdigheder, så er vejen ind på et konservatorie måske lidt nemmere, end hvis du hele livet ikke har haft mulighed for det.”

“Når det er sagt, så er det i virkeligheden også fuldstændig ligegyldigt, hvor dygtig du bliver, så længe du finder noget identitet i det og ro og støtte. Bare det at blive set, hørt og givet den her plads, uagtet hvor meget du kommer til at bruge det, og hvor dygtig du er, så har du allerede der fået noget plus på kontoen, som kan hjælpe et langt stykke ad vejen.”

Du kan læse mere om Musik i Livet lige herFå tips, tricks og videoerdirekte i din indbakke

0
    Din Kurv
      Anvend kupon