Hvordan lærer du at spille en bluesrundgang?

Hvordan lærer du at spille en bluesrundgang?

Er du ved at være lidt træt af bare at sidde og save akkorder som baggrund for dine egne eller andres sange? Savner du at kunne spille noget, der lyder af lidt mere, bare sådan i sig selv? Vi giver dig vores bedste råd i video og tekst her

Er du ved at være lidt træt af bare at sidde og save akkorder som baggrund for dine egne eller andres sange? Savner du at kunne spille noget, der lyder af lidt mere, bare sådan i sig selv? Vi giver dig vores bedste råd i video og tekst her

At kunne spille en bluesrundgang er mange, mange ting, men den variant, som Anders viser i videoen, er en meget fin indgang til det at spille noget på guitaren, som er mere tematisk eller solistisk.

Med andre ord, noget som lyder mere som en helhed i sig selv.

Måske kan rundgangen her også være din introduktion til at spille sekvenser af enkelttoner på guitaren, i modsætning til at spille akkordbaseret.

Bluesrundgangen kan i sin basale form ses som et helt grundlæggende element i snart sagt al rytmisk musik, der har med rock at gøre. Kimen til bluesmusikken kom med slaverne fra Vestafrika og fandt sit udtryk i de amerikanske sydstater, hvor de sorte blandede deres egen, afrikanske musik med de andre musikalske udtryk, der mødte dem i Amerika.

Bluesmusikken kom til at danne grundlag for rock’n’roll og senere rock, og den er blevet genbrugt og genfortolket utallige gange. Vi snakker om rockens DNA her.

Bluesmusikken og den 12-takters rundgang, som Anders spiller, er et musikalsk grundstof, der går igen utallige gange i rockens historie. Der er al mulig grund til at dykke ned i formen, for kan man den først én gang, så er man godt kørende i mange situationer, hvor man lige skal ryste en eller anden rock’n’roll-sang ud af ærmet, lige fra Elvis til Led Zeppelin.

Få dit urværk op og køre

Anders’ forklaring til hvordan, du skal sætte dine fingre på guitaren, kan sagtens stå alene, så vi vil bruge lidt plads på at tale om den anden hånd, nemlig den højre. Bluesrundgangen her er nemlig også en superfin øvelse i det, vi kalder alternate picking.

Og hvad hulen er så det?

Alternate picking er en plekterteknik, der gør det muligt for guitarister at spille hurtigt og stabilt som et urværk og endda gøre det med en stor grad af præcision og stabilitet. Når det går rigtig stærkt, lyder det som et velsmurt urværk eller en ispind, der er sat fast i et cykelhjul, og slår imod egerne, når man kører. Så stærkt skal det ikke gå her, men rundgangen er som sagt en fin introduktion og øvelse i alternate picking.

Man kan høre, hvor godt det fungerer på videoen, hvor Anders spiller riffet.

Ned-op-ned-op-ned-op …

Begynd med at finde dit plekter frem. Har du ikke noget? Af sted til den nærmeste musikforretning. Køb et relativt stift plekter, for så har du nemmere ved at styre det i starten. Her vil vi anbefale ét, der ligger omkring en millimeters tykkelse.

Godt! Start med den første tone på A-strengen. Her skal du spille nedad på strengen. Altså slår du strengen an oppefra og ned. Allerede næste tone, altså den følgende tone på a-strengen, skal du så op igen. Der er faktisk tale om en bevægelse, der i miniudgave minder om den du laver med dit håndled, når du spille akkorder op og ned, som vi har talt om.

Læg mærke til, hvordan tonerne skifter karakter ud fra, om det er et nedslag eller opslag, du spiller. Man kan høre det i videoen, når Anders spiller.

Nedslag er lidt mere dumpe, og har lidt mere kraft, og opslag er en anelse mere dæmpede. De lyde er med til at give rundgangen karakter og autoritet. Det er med andre ord ikke lige meget, hvad man spiller hvor.

Systemet er smart!

Det, der er så smart, er, at du kan regne med følgende:

Hvis du starter med et nedslag i rundgangen, og slavisk skifter mellem nedslag og opslag, så vil hvert skift til en ny streng automatisk ske med et nedslag. Det giver dig et fikspunkt, og det giver riffet sin karakter, for hver gang, der skiftes til en ny akkord, sker det med en åben streng, der slås an med et nedslag. Meget af rytmen i riffet kommer helt automatisk herfra, så det er såre smukt og behageligt.

Det føles bare naturligt og rigtigt. Spil rundgangen langsomt, og når din venstre hånd er ved at have fået styr på temaet, så begynd at give højrehånden mere opmærksomhed.

Det er besværet værd, for det er her, din præcision og autoritet som guitarist i høj grad skal komme fra. Samarbejdet mellem hænderne, at få motorikken synkroniseret, er det, der skiller virkelig seje guitarister fra dem, der måske lyder lidt mere rodede.

Hvis man har styr på sin alternate picking, så står hver enkelt tone helt klart og snorlige.

Igen: Begynd langsomt, start riffet med nedslag, følg slavisk ned-op-ned-reglen, og så passer pengene her.

Øvelsen vil helt sikkert komme dig til gode. Rigtig god fornøjelse med riffet!

 

Læs også:

Sådan lærer du at spille rytmeguitar

 



Få tips, tricks og videoerdirekte i din indbakke

0
    Din Kurv
      Anvend kupon