Gode råd til køb af begynderklaver

Gode råd til køb af begynderklaver

Hvad skal man vælge? Udbuddet på instrumenter er kæmpestort og priserne mangfoldige. Her får du et par gode råd og tommelfingerregler, som du kan bruge, når du skal finde dit første instrument.

Når man kaster sig ud i at lære at spille et instrument, skal man naturligvis have sit eget instrument. Der findes dog et utal af typer og modeller, og som ny instrumentalist kan det være svært at finde ud af, hvor man skal starte og hvilket instrument, der vil passe til ens niveau. Vi har bedt pianist og underviser på MICPH, Lars om at komme med et par gode råd, du kan tage med dig, når du skal ud at finde et begynderklaver.

Begynderklaver eller begynderkeyboard?
Når man er nybegynder eller er på de tidlige stadier i sin musikudvikling, handler det om at lære teknik og rytme og om at få “opdraget” sine hænder til at håndtere klaveret. Man skal opnå en god fornemmelse for instrumentet og vende sin motorik til nye vaner. Derfor er det mere vigtigt, at du får et begynderklaver som opfylder nogle grundlæggende fysiske krav, end at bruge penge på et stort, smart instrument med masser af funktioner og lyde.

Lars mener, at én af de vigtigste ting, man skal være opmærksom på, når man køber et begynderklaver, er at vælge et instrument med såkaldte vægtede tangenter. Vægtede tangenter betyder, at selve tangenterne er tunge og føles robuste, ganske som de gør på et rigtigt flygel eller opretstående klaver. Modsætningen er selvfølgelig de uvægtede tangenter, som man finder på de fleste synthesizere og keyboards.
“Fingersætning, siddestilling, håndledsposition osv. er det samme, men hvis man spiller i lang tid på uvægtede tangenter og derefter skifter til vægtede, vil der være en vis tilvænningsperiode især i forhold til dynamik og klang,” fortæller Lars.

Det er altså ingen katastrofe at starte på uvægtede tangenter, men tilrådeligt i forhold til den anden vej rundt. Han anbefaler derfor, at man starter med et el-klaver uden alt for mange ekstrafunktioner og gerne med 88 tangenter, ligesom et rigtigt klaver har.

De fleste el-klaverer har kun en håndfuld forskellige lyde, men det er også rigelig, når man skal holde fokus på at lære at spille. Hvis man vil lege med syntetiske lyde eller hjemmestudie, kan man stadig gøre det forholdsvis nemt og billigt. Det kræver kun en computer og noget software.

Hvor meget koster et begynderklaver?
Man kan få et glimrende el-klaver / keyboard, som opfylder de grundlæggende krav til et begynderklaver til omkring 3000 kroner fra ny, som for eksempel Casio CDP-120, eller Yamaha P-35. Men der er al mulig grund til at kigge efter brugte instrumenter på f.eks. dba. Husk at prøve instrumentet, før du betaler for et brugt instrument, så du ved at det virker og at du er tilfreds med lyden. Og vær opmærksom på, at du ikke får garanti med når du køber brugt, så vurder prisen i forhold til prisen fra ny.

Casio CDP-120

Casio CDP-120

Yamaha P-35

Yamaha P-35

 

Ekstraudstyr
• En sustain pedaler en vigtig del af klaverspillet og ofte følger der en pedal med, når du køber et el-klaver fra ny. Ellers kan du kan få en god pedal for cirka 180 kroner.
• Midi / USB kabel, hvis du vil bruge dit nye instrument med en computer.
• Et stativ kan være en god idé, hvis du skal have dit instrument med i øvelokalet, til undervisning eller andet. De kan fås fra cirka 300 kroner.

Opsummering
• Vælg et el-klaver med vægtede tangenter fremfor et keyboard med lette tangenter
• Læg fokus på et simpelt instrument med få lyde og ekstrafunktioner. Der er ingen grund til at købe et stort, smart og dyrt instrument fra starten.
• Tjek, at instrumentet kan håndtere midi, hvis du senere vil optage i hjemmestudie eller bruge eksterne lyde.
• Hvis du finder et brugt instrument, så husk at tjekke nyprisen. Der følger trods alt garanti med et nyt instrument, så du skal ikke betale fuld pris – eller tæt på – for et brugt instrument.

Er du interesseret i at vide mere om vores klaverundervisning, kan du læse mere her.Få tips, tricks og videoerdirekte i din indbakke

0
    Din Kurv
      Anvend kupon