Derfor får musik dig til at græde

Derfor får musik dig til at græde

Hvorfor får musik os til at græde? Hvorfor får kunstnere som Adele tårerne frem hos mange mennesker. Svaret er simpelt. Psykologer har nemlig undersøgt det.

Af Emil Foget

Vi har alle et eller flere numre, som vi ved, kan sætte turbo på tårekanalerne. For mange var det en overgang Adeles kæmpehit “Someone Like You”, der fik dem til at græde og fremkalde gåsehud. I Toppen af Poppen på TV2 ser vi ofte tårer trille ned ad kinderne på kunstnere, når deres sange bliver fortolket.

Men hvorfor kan en sang på næsten magisk vis få tårerne til at trille hos voksne mennesker?

Det er der tit en meget personlig grund til. Hvis du for eksempel har hjertersorger, og lyrikken minder dig om det, er der større sandsynlighed for, at du bliver følelsesmæssigt berørt.

Men der er faktisk også specielle ting i musikken, som mere konsekvent kan vække følelserne hos os. Som ikke bare handler om, at vi lige har hjertesorger.

Det er særligt en stærk og kraftfuld stemme, der sætter liv i hjernen på en måde, så vi får gang i de store følelser. Og kombinerer du det med eksempelvis et emne som mislykket kærlighed, får du hurtigt åbnet for tårekanalerne.

Psykologen John Sloboda har også for et par årtier siden undersøgt musikkens indvirkning på vores følelser. I et simpelt eksperiment skulle personer sige, hvilket stykke af en sang, der førte til en fysisk reaktion – altså om de begyndte at græde eller fik myrekryb.

De medvirkende fandt frem til 20 passager, der pressede til tårekanalerne, og da Dr. Sloboda analyserede passagerne, fandt han frem til noget: 18 af dem indeholdt en såkaldt appoggiatura.

En appoggiatura er en såkaldt fosiring. Det er en lille krølle på melodien, som ændrer den på overraskende vis. Som det for eksempel sker i Adeles “Someone Like You.”

“Det skaber spænding i lytteren,” forklarer Martin Guhn. Han er psykolog ved University of British Columbia og var med til at skrive et studie fra 2007 om området til The Wall Street Journal.

“Når noden går tilbage til den forventede melodi, løfter spændingen sig, og det føles godt.”

Når adskillige af disse forsiringer opstår tæt på hinanden i en melodi, skabes der en cyklus af spænding og frigørelse, hvilket kan fremprovokere en endnu stærkere følelse hos dig.Få tips, tricks og videoerdirekte i din indbakke

0
    Din Kurv
      Anvend kupon