3 tips til pianisten

De 3 vigtigste ting at have styr på som ny pianist

Du har set de hurtige fingre, der som magi danser på tangenterne. Klaverets bedste stykker oser af overkskud og klasse, og det er måske det instrument, du drømmer om at spille på. Vi hjælper dig her med at få styr på klaveret med vores bedste råd til en nybegynder

Det kan være næsten skræmmende at gå i gang med at spille klaver. Arven far store komponister som Mozart og Beethoven vejer tungt i vores fælles musikalske bevidsthed, og det er tvivlsom, om andre nogensinde når de højder.

Men du skal ikke lade historien skræmme dig væk. Hvis du har lysten og talentet, der er nemlig alle chancer for, at du kan blive en strålende pianist. Der er dog nogle helt basale ting, du skal vide, inden du kaster dig ud i klaverets verden.

Et klaver med vægtede tangenter

Når du går i gang med at øve klaverspillet, er det meget vigtigt, at du kan gøre det på et klaver med vægtede tangenter.

Det kan både være et flygel eller et keyboard. Men det betyder, at tangeterne har modstand i sig, altså at det føles, som om de er tunge, når du spiller på dem. Det er den eneste måde, du kan få den rigtige klaverfølelse i fingrene, akkurat som på et rigtigt klaver. Det hjælper dig med at udvikle den rette teknik til resten af dit liv som pianist.

Derudover skal der være en sustain pedal sammen med klaveret. Det er en pedal, du kan træde på, så klaveret holder dine toner. På et almindeligt klaver gør den, at trengene kan vibrere frit, imens et keyboard gør det elektronisk.

Det er med til at give dit klaverspil en særlig dimension.

Sådan fungerer tonerne på klaveret

Et klaver er egentligt ret logisk indrettet. Du har alle tonerne på klaveret foran dig i form af de forskellige tangenter.

Går du en gang til venstre, går du en tone ned, så du spiller dybere. Og går du en tangent til højre på klaveret, går du en tone op og spiller en lysere tone.

Fra venstre mod højre har de hvide tangenter navnene C – D – E – F – G – A – H. Når vi giver navn til de sorte tangenter på klaveret, er det lidt sværere at finde ud af.

Navnene på de sorte tangenter kommer nemlig af den hvide tone, som de lægger sig til. Derfor har de sorte tangenter to navne. De hedder basalt set den hvide tangtens tone plus en endelse. Den endelse kan være is, es, s eller b og giver navne som Cis, Des eller Fis.

Du kan se, hvordan det fungerer på det her billede:

Tangenter klaver

Når du når til H-tonen på en række af tangenter, er den næste tangent igen et C. Det C er dog en oktav højere end det forrige C.

Når du har styr på den rækkefølge, kan du begynde at lære akkorder på klaveret.

Begynd stille og roligt

Måske vil du gerne være den næste Mozart. Eller måske vil du være den vildeste jazzpianist. Men det er du ikke, med det samme du sætter dig ved klaveret.

Du skal selvfølgelig lade dig inspirere og gøre dit bedste for at blive lige så god – eller bedre – end dine store idoler. Det kræver dog noget træning at nå i nærheden af dem.

Det er vigtigt, at du starter med små skridt og øver dig kontinuerligt, når du er nybegynder. Du skal begynde med de basale akkorder og derefter finde en let sang, du kan få succes med at lære. Det kan være noget så fjollet som lille Peter edderkop eller noget andet, der sætter dig godt i gang.

Derudover skal du sørge for at starte med kun at øve din højre hånd på klaveret (medmindre du er venstrehåndet. Så er det helt OK, du bruger den). Du skal nemlig sikre dig, at du har total kontrol over de bevægelser, dine hænder og fingre skal lagre i din muskelhukommelse.

Det er på en måde lidt som at lære at taste rigtigt på et computertastatur. Dine fingre skal lige lære at placere sig rigtigt, før du kan sætte tempoet op og bringe venstre hånd i spil.

Det kan du gøre, når din højre hånd har helt styr på at spille en sang. Derefter kan du lære den samme sang med venstre hånd, og så kan du begynde at kombinere begge hænder.

Med et rigtigt klaver, styr på tonerne og den rette øvning er du hurtigt på vej til at få styr på klaveret.Få tips, tricks og videoerdirekte i din indbakke